Loading Laddar...
 

Hej!

Från 13/12 kan ni endast kontakta oss via mail och telefon, Trafiklärarna svarar så snart som möjligt.

Kom ihåg att avboka dina bil/mc lektioner i tid, senast kl 13:00 vardagen innan din körning. Vi debiterar full avgift på sena avbokningar.

SÅ HÄR BÖRJAR DU

Det första du ska göra innan du kan börja övningsköra är att skaffa ett körkortstillstånd. I ansökan fyller du i information om dig själv och din hälsa. Det ingår även ett syntest och det kan du göra hos b.l.a en optiker.

Ansökan inklusive hälsodeklaration gör du direkt på Körkortsportalens hemsida www.korkortsportalen.se, klicka på ”Jag ska ta körkort”.

När ansökankommit in till Transportstyrelsen dröjer det ca 2-4 veckor innan du får ditt körkortstillstånd hem i brevlådan. Körkortstillståndet är giltigt i 5 år.

Körkortstillstånd är obligatoriskt även för övningskörning i trafikskola.

Vid privat övningskörning måste din/dina handledare skaffa ett handledartillstånd. Det kan du läsa mer om här. Där finns också information om vad som krävs för att få bli handledare. Själva ansökan kan också göras på www.korkortsportalen.se.

Detta säger lagen om övningskörning:

För att få övningsköra, såväl i trafikskola som privat, måste du ha ett giltigt körkortstillstånd. Detta gäller oavsett vilken behörighet du ska övningsköra för. Bestämmelserna om övningskörning finns i 4 kapitlet i körkortslagen (SFS 1998:488).

Krav på elevens ålder vid övningskörning:

Krav på elevens ålder vid övningskörning

Ålder

Fordon

14 år och 9 månader

Körkort AM. Ett giltigt körkortstillstånd krävs. Uppsikt under övningskörningen ska ske av en behörig utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten. 

15 år och 9 månader

Lätt motorcykel (A1) = Motorcykel vars motor har en slagvolym av högst 125 kubikcentimeter och en effekt av högst 11 kilowatt.

16 år

Personbil

17 år och 6 månader

Lätt lastbil. Personbil eller lätt lastbil med tillkopplat lätt släpfordon. 
Motorcykel med begränsad effekt A2.

Motorcykel vars motor har en effekt som inte överstiger 35 kilowatt och ett förhållande mellan effekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,2 kilowatt/kilogram. (OBS! Nya regler fr.o.m. januari 2013)

18 år

Personbil eller lätt lastbil med tillkopplat tungt släpfordon. Tung lastbil även med tillkopplat tungt släpfordon. 

20 år

Buss, även med tillkopplat tungt släpfordon. Motorcykel med obegränsad effekt* (A). (Motorcykel vars motor har en effekt som överstiger 35 kilowatt och ett förhållande mellan effekt och tjänstevikt som överstiger 0,2 kilowatt/kilogram).

23 år

Motorcykel med obegränsad effekt (A). Är du 17 år och 6 månader får du övningsköra på trafikskola om din lärare sitter med på motorcykeln.

Den som haft A2 behörighet i 2 år får ta A om fyllda 20 år.

 *Den som har haft A2 kort i minst 2 år.

 Obligatoriska moment *Den som har haft A2 kort i minst 2 år.

  • Riskutbildning Del 1 (Riskettan) gör du lämpligen när grunderna är klara (övning 1-8).
  • Riskutbildning Del 2 (halkbana) gör du så sent som möjligt i utbildningen.

 Teori och uppkörning är ett sammanhållet prov d.v.s. båda delarna ska bli godkända inom en tvåmånaders period annars
krävs ett nytt prov.